naturisti

Sanatate naturala – Sport. Fitness. Outdoor.

Fobiile

Scrie un comentariu

Viata alterata de efectele fobiilor

Fobiile pot schimba viata oamenilor care fac orice este posibil pentru a evita cauza propriilor temeri, insa viata lor poate fi afectata si de incercarile lor de a-si ascunde aceste frici de cei din jurul lor. Sunt persoane cu fobii care au probleme cu familia si prietenii, au renuntat la scoala sau si-au pierdut job-ul in timp ce luptau cu aceste frici. Alcolicii au de 10 ori mai multe sanse de a suferi de fobii in comparatie cu persoanele care nu sunt alcoolice. Fobia nu are nici o legatura cu pericolul.
Indiferent ce tip de fobie aveți, aceasta este posibil să producă atat reacții fizice cat și psihologice, incluzand transpirații, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație sau sentimente de panică și anxietate intense. De cele mai multe ori știi că temerile tale sunt exagerate dar te simti neputincios in a le controla. În unele cazuri, anxietatea apare doar gândindu-te la ceea ce-ti produce frica.

Fobiile se impart in 3 mari categorii, si anume:

  • Fobii specifice. O fobie specifică implică o teamă irațională, persistentă de un anumit obiect sau situație si care este disproporționată în raport cu riscul real. Aceasta include o teama de: situatii (cum ar fi avioane sau spații închise); natură (cum ar fi furtuni sau înălțimi); animale sau insecte (cum ar fi câini sau păianjeni); sânge, injecție, rănire (cum ar fi cuțitele sau procedurile medicale); sau alte fobii (cum ar fi zgomote puternice sau clovni).
  • Fobia sociala. Este mai mult decat o simpla timiditate. Fobia sociala implica o combinatie de conștiință de sine excesivă și o teamă de umilire în situații sociale comune. În aceste situatii persoana se teme să nu fie respinsa sau evaluata negativ de cei din jur.
  • Agorafobia sau teama de spatii deschise. Aceasta este o frica de a fi într-o mulțime, sau de a fi afara singur. Anxietatea este cauzată de inexistenta unui mijloc de evacuare sau de ajutor, in cazul in care anxietate intensa se dezvolta. Cei mai mulți oameni care sufera de agorafobie, dezvolta aceasta teama după ce au suferit unul sau mai multe atacuri de panica. Acest fapt le determină să se teamă de un alt atac sau de locul în care a avut loc, fapt ce aduce persoana in imposibilitatea de a pleca din acel loc.

Tratarea fobiilor

Tratarea fobiilor se face prin desensibilizare care este un proces de expunere graduala a unei persoane la obiectul sau locul de care ii este teama. Pe masura ce bolnavul isi sporeste increderea in sine, frica scade in intensitate. Aceasta metoda este acompaniata si de terapia prin discutii pentru a ajuta persoana afectata sa-si schimbe modul in care gandeste. In general, 90% dintre persoanele tratate se vindeca.

Frica este cea care te protejeaza de pericol.  Frica este sanatoasa pana la un punct, insa devine un dusman in momentul in care este irationala, se bazeaza pe ganduri, scenarii care sunt doar in mintea noastra si care nu au o baza logica in a se materializa.
Multe persoane isi pot domina fricile si fobiile in momentul in care ii constientizeaza numele si realizeaza ca lucrurile nu sunt chiar atat de ‘negre’ precum par.
În cazul în care anxietatea afectează capacitatea de a functiona la locul de muncă sau social, se considera ca este necesara solicitarea unui tratament medical sau psihologic.

 

 

 

Reclame

Autor: naturisti

Blogul magazinului online naturisti.ro Informații de interes din zona medicală, a unui stil de viață sănătos, despre remedii gemoterapice, suplimente nutritive, cosmetice naturale, fitness și alte cele care au legatură cu sănătatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s