naturisti

Sanatate naturala – Sport. Fitness. Outdoor.

cancerul de colon

Cancerul de colon – debut şi simptom

Scrie un comentariu

Cancerul colorectal este cancerul care apare în colon (intestinal gros) şi rect (ultima porţiune de intestine prin care materiile fecale sunt eliminate.)

Statisticile arată că acest tip de cancer este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Este important de ştiut că acest tip de cancer afectează în mod egal atât bărbaţii cât şi femeile, iar riscul creşte odată cu vârsta.

Majoritatea cancerelor de colon debutează ca şi proliferări benigne de celule, sub forma polipilor colonici. În timp unii dintre aceştia se transformă malign în cancer de colon. Polipii pot fi de dimensiuni mici şi de cele mai multe ori sunt asimptomatici.

Printre simptomele acestei afecţiuni subliniem manifestări precum: modificări ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipaţia, sângerarea rectală sau prezenţa de sânge în scaun, senzaţia de evacuare incompletă sau slăbiciunea musculară şi oboseală cronică.cancerul de colon afecteaza atat barbatii cat si femeile

Acest tip de cancer poate să fie instalat cu mult timp înainte de a fi depistat. Manifestările sale variază în funcţie de porţiunea de intestin gros în care este poziţionată tumora.

Printre factorii de risc în ceea ce priveşte această boală se află şi vârsta. Persoanele trecute de 50 de ani beneficiază de un risc ridicat, de până la 90%. Ereditatea este un alt aspect care poate influenţa destul de mult afecţiunea. Apariţia bolii la alţi membrii ai familiei poate să constituie de asemenea un risc ridicat. Şi alimentaţia bogată în grăsimi precum şi viaţa sedentară sunt aspecte care pot conduce la această afecţiune.

Interesant este că, potrivit unui studiu naţional realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, 70% dintre români nu cunosc metodele de diagnosticare în cancerul de intestin gros. Remarcăm astfel o informare relativ redusă în raport cu acest tip de cancer, mai ales în rândul bărbaţilor, a tinerilor cu vârste între 18-29 de ani, a persoanelor cu educaţie joasă, precum şi în rândul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural.

La momentul realizării studiului, aproximativ 7% dintre cei chestionaţi au fost supuşi unor investigaţii pentru diagnosticarea cancerului de intestin gros. Dintre aceştia cei mai mulţi au făcut astfel de investigaţii o singură dată, aproximativ un sfert au făcut investigaţiile mai rar decât o dată pe an şi 23% le-au făcut anual.

Colonoscopia este principala investigaţie pentru diagnosticarea în cancerul de intestin gros, menţionată atât de cei care au auzit de această boală, cât şi de cei care s-au confruntat efectiv cu boala.

 

Reclame

Autor: naturisti

Blogul magazinului online naturisti.ro Informații de interes din zona medicală, a unui stil de viață sănătos, despre remedii gemoterapice, suplimente nutritive, cosmetice naturale, fitness și alte cele care au legatură cu sănătatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s