naturisti

Sanatate naturala – Sport. Fitness. Outdoor.

care sunt cele mai intalnite mituri si prejudecati despre stres

Mituri și prejudecăți despre stres

Scrie un comentariu

Numeroasele mituri despre stres ne împiedică să trăim o viață mai lungă și mai fericită, dând naștere unor confuzii privind sursele reale ale anxietății și soluțiile lor. Stresul este o reacție naturală în fața stimulilor care perturbă echilibrul fizic și mental, fiind o parte omniprezentă a vieții. Când factorii de stres sunt numeroși și puternici, ei stimulează producția excesivă de cortizol și adrenalină, doi hormoni care pot avea un impact negativ asupra stării de sănătate.

Aflați adevărul din spatele celor mai frecvente mituri despre stres și învățați să gestionați eficient stările de neliniște cauzate de tensiune, anxietate și griji.

Prejudecăți despre stres și explicațiile lor

care sunt cele mai intalnite mituri si prejudecati despre stres

Oamenii de știință au decoperit că, atunci când mai multe persoane sunt întrebate ce este stresul și care sunt efectele sale, răspunsurile diferă de fiecare dată. Percepția distinctă asupra stresului se datorează atât reacțiilor individuale la acest tip de stimul, cât și miturilor născute în jurul stărilor de tensiune provocate de responsabilități cotidiene, griji, evenimente neplăcute ale vieții etc. Măsura în care fiecare persoană gestionează eficient stresul poate fi influențată și de prejudecățile personale despre cauzele și efectele sale.

1. Stresul este resimțit identic de toată lumea

Așa cum fiecare persoană este unică, răspunsul în fața stresului este și el diferit. În primul rând, sursele stresului nu sunt niciodată aceleași (unii oameni devin anxioși din pricina plății facturilor, pe când alții din cauza proastei relaționări cu cei din jur, de exemplu). În al doilea rând, chiar și când motivul stresului coincide în unele cazuri (slujba solicitantă, de pildă), reacțiile în fața acestuia nu sunt identice, unele persoane își sacrifică viața socială, altele își pun în pericol relația de cuplu ș.a.m.d.).

2. Stresul provine din circumstanțele vieții

Când sunt stresați, mulți oameni dau vina pe evenimentele prin care trec, deși acest lucru este greșit, spun psihologii. Nu circumstanțele vieții în sine sunt cauzatoare de stres, ci gândurile și percepția unei persoane sunt sursele reale ale anxietății și tumultului sufletesc. Cu alte cuvinte, un termen limită strâns la locul de muncă nu produce propriu-zis stresul, ci reacția angajatului în fața acestei responsabilități. Astfel se confirmă afirmația referitoare la existența reacțiilor emoționale diferite ale oamenilor în aceeași situație existențială.

3. Stresul este un factor de motivare

Adevărul din spatele acestui mit constă în distincția între stres și factorii stimulatori, două lucruri complet diferite. Impunerea unui program de lucru organizat, stabilirea de obiective și setarea de termene limită sunt factori de stimulare a ambiției și a succesului. În schimb, adoptarea unei atitudini îngrijorate, născută din frustrare, anxietate și furie, este un proces de inducere a stresului, care nu motivează, ci mai degrabă afectează capacitatea personală de a obține rezultate bune. Persoanele care au succes sub presiune ajung să își atingă obiectivele în ciuda stresului, nu datorită acestuia.

4. Stresul este benefic

Pornind de la teoria că stresul era reacția naturală a oamenilor preistorici de a se apăra de prădători și pericole, unii cercetători au încercat să demonstreze că acesta este un element benefic al vieții. Doctorul Hans Selye, care a cercetat acest concept, susține că activități de bază, precum sportul și sexul, produc o creștere a producției de hormoni ai stresului, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de aceste stări pentru a funcționa optim.

Cercetările ulterioare au dovedit, însă, că stresul contribuie la dezvoltarea a 75%-90% din bolile cunoscute, 6 dintre ele fiind cauze frecvente de deces. Prin urmare, stresul nu poate fi considerat benefic pentru sănătate.

6. Stresul este cauzat de prea multă muncă

Munca prea multă nu poate fi considerată o cauză propriu-zisă a stresului, spun oamenii de știință, câtă vreme există persoane care lucrează 50 de ore pe săptămână și sunt relaxate în cea mai mare parte a timpului, dar și oameni care muncesc 30 de oră săptămânal și acuză stări accentuate de stres.

Cu alte cuvinte, numărul de ore de la serviciu este irelevant în raport cu instalarea stresului, fenomen ce se produce mai degrabă din cauza modului în care un angajat își percepe locul de muncă (se simte subapreciat, nu este recompensat pe măsură, nu are o relație bună cu colegii etc.).

7. Persoanele înstărite sunt cel mai puțin stresate

Din păcate, banii nu pot cumpăra o viață lipsită de stres, susțin psihologii. Numeroase sondaje de opinie și studii dedicate acestui subiect au demonstrat că fericirea nu este direct proporțională cu situația financiară desăvârșită. În timp ce bogații au, într-adevăr, mai multe opțiuni de a-și satisface nevoile și plăcerile, au totodată mai multe responsabilități financiare consumatoare de timp și energie, care nu ajută deloc la înlăturarea stresului cotidian.

8. Stresul este incurabil și inevitabil

Nicidecum, spun specialistii. În timp ce motivele cauzatoare de stres vor exista întotdeauna, oamenii își pot organiza viața, astfel încât anxietatea să nu devină copleșitoare. Acest lucru înseamnă stabilirea de priorități și rezolvarea problemelor minore înainte de toate, apoi a celor complexe. Când stresul nu este gestionat în mod corect, stabilirea de priorități este foarte dificilă, iar toate problemele (inclusiv cele nesemnificative) pot să fie percepute ca obstacole de netrecut. Adoptarea unei strategii de găsire a soluțiilor și refuzul de asumare a unei stări emoționale proaste fac stresul 100% tratabil.

9. Stresul este o alegere personală

Stresul este, de fapt, un subprodus al convingerilor subconștiente despre lumea înconjurătoare, așadar nu poate fi considerat a fi o alegere conștientă și asumată. Nimeni nu alege să fie stresat, însă percepția că un anumit lucru trebuie să declanșeze neliniște poate fi o opțiune. Prin urmare, psihologii spun că cea mai bună cale de eliminare a stresului este schimbarea percepției personale asupra situațiilor dificile și evitarea supraestimării lor.

10. Persoanele care nu muncesc nu sunt stresate

Complet eronat, spun specialiștii. Chiar dacă unele persoane își pot permite să nu muncească, ele pot fi cel puțin la fel de stresate ca oricine altcineva, de vreme ce munca în sine nu este cauzatoare de stres, ci percepția personală despre aceasta. Stresul poate să provină, de pildă, și din sentimentul inutilității.

Sursă articol: sfatulmedicului.ro

Reclame

Autor: naturisti

Blogul magazinului online naturisti.ro Informații de interes din zona medicală, a unui stil de viață sănătos, despre remedii gemoterapice, suplimente nutritive, cosmetice naturale, fitness și alte cele care au legatură cu sănătatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s