naturisti

Sanatate naturala – Sport. Fitness. Outdoor.

Cele mai populare condimente tocmai bune pentru masa de Craciun

Cele mai populare condimente, tocmai bune pentru masa de Crăciun

Scrie un comentariu

Adesea, în alimentație, condimentele sunt secretul gustului. Multe le avem astăzi la îndemână preambalate, dar pentru ele adesea predecesorii noștri traversau oceanele, riscându-și averile și viața, ca să aducă mirodenii din Asia în Europa.

Cel mai sănătos este să le folosim numai pe cele naturale, iar cercetările recente au arătat că numeroase mirodenii au efecte benefice asupra sănătății și, ca urmare, folosirea lor în alimentație este binevenită. Și pentru că ne pregătim încet pentru masa de Crăciun, iată câteva sugestii de condimente pe care le puteți include în rețetele de Crăciun:

Busuiocul

Frunzele de busuioc sunt folosite atât proaspete, cât și uscate, dar diferența între unele și altele nu suportă comparație. Busuiocul este unul dintre cele mai versatile condimente, putând fi folosit la prepararea fripturilor, a peștelui, a salatelor, a altor mâncăruri de legume, dar și a unor dulciuri.

Un detaliu pe care poate nu-l știu toate gospodinele: busuiocul își degradează rapid calitățile la prepararea termică. În consecință, se recomandă introducerea lui în preparate după ce acestea au fost luate de pe foc.

Maghiranul

La noi, maghiranul este foarte popular, îndeosebi în Oltenia, unde rapsozii populari au creat de multă vreme refrenul: ,,foaie verde, maghiran/M-a făcut mama oltean”. În alimentație, este folosit cu același succes la fripturi, rasoluri, peparate din legume, la plăcinte, preparate din ciuperci, brânza sau pește. Mazărea fără maghiran n-are niciun gust.

În trecut, maghiranul se folosea de asemenea la aromarea vinurilor și a altor băuturi alcoolice. În asociere cu acestea, se obțineau băuturi derivate, foarte apreciate la acea vreme, ca și pelinul de azi.

Scorțișoara

Recent s-a descoperit că scorțișoara are proprietăți curative, cunoscute în vechime, dar care nu au mai fost cercetate în epoca noastră. Are o aromă puternică și este folosită în patiserie, la prepararea dulciurilor, a brânzeturilor, dar și pentru condimentarea cărnii de miel sau de pasăre. Bine dozată, face mâncarea deosebit de apetisantă.

 Cuișoarele

Cuișoarele sunt mai rar folosite la noi, deși efectul la o masă festivă este deosebit. Se recomandă utilizarea în amestec cu scorțișoara, în cantități moderate și se potrivesc aproape la toate preparatele, de la fripturi la dulciuri, legume, carne de pasăre.

Atenție, cuișoarele nu se folosesc în exces, putând potența în alimente gustul iute, peste limita necesară.

Muștarul

Este unul dintre cele mai populare condimente, care fac mai picant orice aliment, de aceea se recomandă folosirea cu prudență. Cei care se știu afectați de boli gastrice trebuie chiar să se abțină de la utilizarea muștarului și să știe că el se găsește adaugat în numeroase sosuri, în maioneza sau uneori direct în fripturi. Toate acestea sunt dăunatoare sistemului gastric.

Poate este interesant să aflăm că cea mai mare producătoare de muștar din lume este Canada cu 37% din producția mondială. Urmează Nepalul cu 18%, Republica Ceha cu 15%, Rusia cu 10%, Ucraina cu 7%.

Hreanul

La noi în țară, hreanul este folosit mai mult pentru conservarea și aromarea murăturilor. În țările nordice (Polonia, nordul Rusiei, zona scandinavă), hreanul este preferat muștarului pentru asezonarea rasolului și chiar a legumelor.

În acest scop, se prepară în prealabil un sos din hrean ras, sare, cu unele adaosuri în cantități foarte mici de zahăr sau miere, uneori smântână, unt, oțet, ulei, totul frecat bine. De altfel, există în comerț sosuri de hrean gata preparate și închise în cutii ermetice.

Sosul se potrivește foarte bine pentru condimentarea piftiei, tradițională în această perioadă de Sărbători. Merită să încercați.

Alte condimente

Cele de mai sus sunt departe de a constitui o listă. Sunt numai câteva exemple. Ele pot fi completate cu ienupăr, piper negru, alb și rosu, rozmarin, usturoi, mărar, pătrunjel, cimbru, ceapă, chili, tarhon, foi de dafin, ghingher, ienibahar, nucșoară și multe altele.

De reținut este faptul că preparatele fără condimente rămân lipsite de gust, iar de Sărbători secretul unei mese reușite stă adesea în alegerea condimentelor celor mai potrivite.

Sursă articol: ziare.com
Reclame

Autor: naturisti

Blogul magazinului online naturisti.ro Informații de interes din zona medicală, a unui stil de viață sănătos, despre remedii gemoterapice, suplimente nutritive, cosmetice naturale, fitness și alte cele care au legatură cu sănătatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s